Enthousiasme

Als je enthousiasme je voor de voeten looptAls je enthousiasme je voor de voeten loopt. Je hebt alles wat je hartje begeert. Er is werkelijk geen vuiltje aan de lucht. Je hebt een eigen huis, geld op de bank, een hele fijne partner, 2 kinderen, allebei een auto, werk waar je je goed bij voelt. Je geniet intens, je bent enthousiast, er gaat geen dag voorbij of je hebt wel iets leuks in het vooruitzicht.

Je energie bruist en vanuit je eigen enthousiasme organiseer je van alles. Op de sportclub van je kids sta je je mannetje, dat dat betekent op zaterdag vroeg opstaan, voor jou geen issue. En op zondag speelt je man voetbal en natuurlijk sta je langs de lijn, terwijl je ’s middags een bezoek brengt aan je ouders. Je bent zeer tevreden en doet alles met plezier. En dan ineens…

Heb je nergens zin meer in, alles begint als een zware last te voelen. Ach denk je, komt een griepje aan, en inderdaad nog geen paar dagen later, lig je plat. Maar jouw liefdevolle man is er voor je en binnen een kort weekje sta je weer naast je bed, nog wel wat wankel, maar er zij een aantal dingen die je zeker niet wilt missen, dus hup je gaat weer voluit. Na een paar weken voel je wederom dat je lijf aan het sputteren is, je slaat er geen acht op. Je bent bezig met de voorbereiding van een groot evenement voor de sportclub, je kan gewoonweg niet weer ziek worden. En toch, ja hoor, wederom loop je te sniffen, te hoesten en je probeert met veel vitamine C en paracetamol door deze lichte griep heen te komen. Het lukt je, je houd je op de been, maar wat voel je je vermoeid, belabberd en er wacht zoveel op je, wat je anders met een handomdraai voor elkaar zou kunnen krijgen, maar nu toch wel wat meer moeite kost.

Wat is er aan de hand met deze hele enthousiaste vrouw, die alles heeft en nergens haar hand voor omdraait? Ze pleegt door haar enthousiasme roofbouw op zichzelf. En door de roofbouw neemt haar weerstand af. Je weerstand staat in verbinding met je stresslevel. Zo kun je door je enthousiasme ook in een burn out belanden, ondanks dat je je nergens zorgen over maakt en hoeft te maken.

Stress is onze motor, die je aanzet om dingen te doen. Net zoals bij een auto, heeft jouw motor hier een sapje voor nodig. Is dat bij een auto benzine, of diesel. Bij de mens heet dat sapje cortisol. Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren. Bovenop je nieren zitten 2 kleine knobbeltjes net zo groot als een druif en daar wordt jouw sap geproduceerd om te kunnen draaien, te functioneren. Het menselijk lichaam zit heel vernuft in elkaar en dat nu juist daar cortisol wordt gemaakt, op die plek, achter in je rug, midden in je lichaam daar is een reden voor.

Vanaf je middel tot aan je bovenkant zitten allerlei organen die aangestuurd worden door de hypofyse, die zit in je hoofd. Je hypofyse is de regelaar. Die regelt dat bijvoorbeeld je schildklierhormoon iets meer hormonen afgeeft, als dat nodig is, net zoals de hypofyse bepaalt of er meer of minder cortisol nodig is, want cortisol is ook een hormoon.

Naar beneden toe, vanaf je middel zitten je buik, je darmen. Je darmen zorgen voor je weerstand. Als het stofje cortisol nodig is voor jouw enthousiasme en je hypofyse dus er voor zorgt dat jouw motor harder moet lopen daardoor, daalt je weerstand in je darmen. Er is immers te weinig cortisol voor die kant. Conclusie, als er te veel cortisol geproduceerd moet worden omdat jij te veel van alles geniet, dan moeten de bijnieren erg hard werken en kunnen jouw tempo niet aan. Op een gegeven moment is er te weinig cortisol en gaat je weerstand daar onder lijden. In de wandelgangen heeft dit een bijnieruitputting. Je bent je bijnieren door je enthousiasme aan het uitputten.

Hetzelfde effect treedt op bij mensen die veel zorgen hebben, veel piekeren, ook daar is het stofje cortisol voor nodig. Je ziet dat jijzelf dus in de hand hebt er voor te zorgen dat je altijd over voldoende cortisol kunt beschikken en dat te veel enthousiasme niet goed is, maar ook te veel piekeren niet goed is. Beiden maakt jou ziek. Luister dus goed naar je lichaam en loop jezelf niet voorbij. Maar ook, zorg dat je je niet te veel zorgen maakt, al zijn ze er wel, je lost je zorgen niet op door er te veel over na te denken. Het enige wat je er mee bereikt is een lage weerstand met gevolg ziek worden. Wil jij hierover van gedachten wisselen? Bel mij gerust, ik weet alles over stress, burn out, werk als stress counselor op de spirituele lijn www.mediums247.nu Ik vertel je hoe je leert te luisteren naar je lichaam. Hoe jij er voor kunt zorgen je enthousiasme te bewaken, zonder het ten koste te laten gaan van jezelf. Ik hoor je, liefdevolle groet, medium Clarisa box 53 mediums247.nu